vrijdag 27 mei 2022

Vrijdag 27 mei: Nenana (Denali NP)

Wat een wandeling vandaag! Deze komt in de top 3 van mooiste wandelingen ooit. Niet omwille van de afstand (te kort), omwille van de hoogtemeters (te weinig, want te kort) of omwille van de verlatenheid (opnieuw, te kort, maar op zich goed, dat schrikt beren af ;)), maar wel omwille van de uitzichten en het soms technische karakter van de wandeling.

Na een rustige ochtend, 8u15 opstaan, douchen in de buitendouche (verkwikkend!), eieren bakken en ontbijtgranen eten, vertrokken we terug naar Denali NP. We zouden de 15 mijl van de weg afrijden in het park tot waar je met een privé-auto mag rijden. Daar vertrok de Savage Alpine trail, een trail van 6,6 km enkel, met 431 hoogtemeters. Op het moment dat we eraan begonnen, rond 12u, hadden we net een plaatsje gevonden op de kleine parkeerplaats. Op de parking stond een bord om je te waarschuwen dat je "hoogstwaarschijnlijk" grizzly-beren zal tegenkomen, en dat je je daartegen moet wapenen met bear spray. Dat hebben we, maar dat er specifiek zo'n bord staat voor mijn minst geliefde beer vond ik even nadenken. Toen we het pad omhoog zagen (er was ook een pad langs de rivier), dachten we al snel "ach, die beer loopt wel langs de rivier". Dat deed hij hoogstwaarschijnlijk, want wij zijn er geen tegengekomen. 

Het pad ging razendsnel omhoog, wat je ineens ook mooie uitzichten gaf, maar wat best uitdagend was. Opnieuw lag er veel sneeuw op het pad, soms nog best dikke pakken, waardoor we soms van het pad moesten afwijken om toch maar op grond te kunnen omhoog gaan, ofwel diep in de sneeuw te zakken. Net op het moment dat ik dacht "Als dat zo blijft doorgaan, geef ik er de brui aan", kwamen we mensen tegen in de andere richting die zegden dat het ergste stuk wel ons stuk was en dat het erna snel beter werd. Dat deed het ook, gelukkig. 

Wij hadden eigenlijk in ons hoofd (ik had me niet goed voorbereid), dat die Savage Alpine Trail 6km ging klimmen, en dat we die dan terug zouden afdalen. Maar we kwamen meer en meer mensen tegen die vertelden dat zij gestart waren aan het andere eind van de trail (Mount Vista), en dat ze naar ons startpunt liepen, met de hoop daar een shuttlebus terug te nemen naar hun startpunt. Dat veranderde de zaak, dat konden wij dan ook doen in de omgekeerde richting. 

De wandeling was prachtig dus, net als we dachten dat we op het hoogste punt stonden, ging het pad nog verder omhoog, met nog indrukwekkender uitzichten. Na ongeveer 1u45 klimmen begon duidelijk de afdaling. Ongeveer 3 uur later waren we aan de start van Mount Vista, waar effectief de shuttlebus stopte om ons terug te brengen naar de parkeerplaats. Het was wel leuk, veel mensen die we tegenkwamen in de andere richting zaten ofwel op die bus, ofwel aan de halte bij onze parkeerplaats (want zowel zij als wij vroegen ons af of dat echt wel juist was van die shuttlebus), waarna we oprecht blij waren elkaar terug te zien op beide uiteinden van de trail en dat het gelukt was. 

Hierna ging het terug naar onze cabin, voor vroeger aperitief en de restjes spaghetti van 2 dagen geleden. Zo hebben we 3 dagen ten volle genoten van de cabin, voordat we morgen richting Fairbanks vertrekken. Het is memorial day maandag, en er wordt dit weekend veel drukte verwacht. Op zich goed dat we dan toch al in een stad zijn. We zijn erg blij dat we vandaag deze wandeling hebben kunnen doen, en toch een mooi stuk van Denali NP gezien te hebben zonder daarvoor 6 uur in een bus te moeten gaan zitten.

De foto's van vandaag:














Geen opmerkingen:

Een reactie posten